Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 03.02.2009
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Autorul articolului: Anca Simina
Titlul articolului: „Ţinutul Secuiesc nu va fi niciodată autonom“
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/tinutul-secuiesc-nu-va-fi-niciodata-autonom-838254.html

„Ţinutul Secuiesc nu va avea niciodată autonomie teritorială“, a avertizat, ieri, de la Budapesta preşedintele Traian Băsescu.

Traian Băsescu şi premierul Ungariei, Gyurcsany FerencSursa: Agerpres

Declaraţia a venit ca răspuns la o întrebare a unui ziarist maghiar în timpul vizitei de două zile a şefului statului în Ungaria.

„Termenul este niciodată, pentru că România este definită (în Constituţie - n.r.) ca stat unitar suveran“
, a spus Băsescu, după întâlnirea cu preşedintele ungar, László Sólyom, arătând că România nu poate susţine drepturile colective ale mi norităţilor, dar le respectă pe cele individuale - învăţământ în limba maternă, reprezentare politică.

·  Preşedintele s-a declarat, în schimb, „un susţinător fervent“ al „autonomiei locale egale pentru toţi cetăţenii României“.

Autonomia Ţinutului Secuiesc a fost trecută de Sólyom la capitolul puncte, pentru care România şi Ungaria au „opinii diferite“, fără ca acest lucru să afecteze însă „relaţiile bune“. Sólyom a anunţat totodată intenţia unei comisii parlamentare de a propune o reglementare pentru reprezentarea românilor în legislativul de la Budapesta, ca excepţie de la actuala lege electorală.

·  De la Budapesta, Băsescu urmează să plece astăzi spre Gyula, unde are programată o întâlnire cu românii din Ungaria.